DUYURULAR

Rehberlik Servisimizin "Hep 5 Deriz Fakat 7 Duyuya Sahibiz" Konulu Bülteni
  17 Eylül 2020

 

 

 

Dünyayı anlamak beş duyu aracımızla mümkündür!!!

  • DOKUNMA,
  • TAT ALMA,
  • SESLERİ İŞİTME,
  • KOKU ALMA VE
  • GÖRME.

Öyle mi dersiniz?

 

 

İlkokul zamanlarından beri hepimize öğretilen şey yalnızca 5 duyu organımız olduğu bilgisiydi fakat acaba gerçekten öyle mi?

 

Hep 5 Deriz Fakat 7 Duyuya Sahibiz...

 

 

Araştırmalar sonucunda, insanların, beşten fazla duyuya sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

5 duyu organımıza ek olarak fiziksel dünyayı bilmemizi ve anlamamızı sağlayan 2 duyu aracımız daha vardır.

Bunlar:

  • İç algı ve
  • Vestibüler algı

 

Taktil Duyu (dokunma): Deride bulunur, vücudun en büyük organıdır. Dokunma, basınç ve ağrı seviyesiyle ilişkilidir ve bu suretle ısıyı (sıcak ve soğuğu) ayırt etmemize yardımcı olur. Dokunma sosyal gelişimin önemli bir parçasıdır. İçinde olduğumuz çevreyi ölçüp değerlendirmemize yardımcı olur ve buna uygun tepkiler geliştirmemizi sağlar.

Tat Duyusu: Dildeki kimyasal alıcılar tarafından işlenir ve İnsanda tat alma, dile temas eden nesnelerdeki kimyasal maddelerin kemoreseptörler tarafından algılanması sonucu oluşur. Bilimsel anlamda dilin tat alma sistemi ile algıladığı beş temel (ana) tat vardır: tatlı, ekşi, tuzlu, bitter (buruk/acımtırak) ve umami. Bunlara ilaveten biber vb. yiyeceklerin oluşturduğu yanma hissi "acı" olarak tanımlanır ve gündelik kullanımda sıklıkla temel tatlara dahil edilir. Temel tatlar haricinde yağlı, metalik gibi çok çeşitli tat sınıfları mevcuttur. Kısaca tatlı, ekşi, acı ve tuzlu gibi farklı tatları algılamamız sağlar.

 

İşitme Duyusu: Havadaki ses dalgalarının, dış kulak yolu ile toplanarak, iç kulaktaki reseptörleri uyarması sonucu çevremizdeki sesleri algılar ve beyin sapında anlamlandırılır.

Koku Duyusu: Burundaki kimyasal alıcıların işlemesiyle yakın çevremizdeki kokular hakkında bilgi verir.

 

Görme Duyusu: Gözün retina kısmında yer alır ve ışık ile aktif hale gelir. Görme duyumuz nesneleri, insanları, renkleri, zıtlıkları ve uzamsal sınırları tanımamıza yardımcı olur.

İç Algı: Eğer gözlerinizi kapatırsanız ve parmağınızı burnunuza dokundurursanız, vücudunuzun parçalarının nerede olduğunu onları göremeseniz bile anlayabilirsiniz. Burnumuzun nerede olduğunu, elimizle dokunarak anlayabileceğimiz gibi dokunmadan da hissedebiliriz. Ayrıca iç algı, bazı faaliyetlerde ne kadar güç kullanılacağı hakkında bize bilgi verir, böylece bir yumurtayı elimizde ezmeden soyabiliriz

Vestibüler Algı: Vestibüler sistem, yerçekimi, hareket ve denge ile ilgili vücudumuzun algısını açıklar. Vestibüler sistem hızlanma, vücut hareketleri ve baş pozisyonunu ölçer. Mesela birisi sizin etrafınızda dönerse, çevrenizde hareket eden dış dünya hakkında hiçbir algıya sahip olmamanıza rağmen uzayda hareket ettiğinizi hissedebilirsiniz.

 

Haber Paylaş